Fotolinjen

ANSÖK HÄR !


Fotolinjen på Fridhems Folkhögskola är en ettårig grundutbildning i fotografi, med fokus på den berättande bilden. Du som söker vill börja ta ditt fotograferande på allvar, antingen för att förbereda dig inför vidare utbildning, få grunderna för att kunna starta upp din egen verksamhet eller helt enkelt bara förkovra dig tillsammans med din kamera under ett roligt och intensivt år!

På Fridhems Fotolinje vill vi att du som deltagare aktivt ska kunna vara med och påverka din utbildning. Vi lägger mycket tid på både individuell handledning och gruppdiskussioner om fotografi.

Fotolinjens primära fokus är berättande fotografi. Det är en medveten luddig term som kan inbegripa allt ifrån klassiskt dokumentärfotografi, bildjournalistik, porträtt, men också gestaltande fotografi, konceptuellt konstfotografi, dagboksfotografi och mycket mer. Vi brinner för att berätta med bild och lär dig alla tricks vi kan.

Innehåll

Höstterminen

Under höstterminen går vi igenom tekniken från grunden, alltifrån slutare/bländare till mörkrum, filmframkallning, Photoshop, studioblixtar och utskrifter. Vi arbetar med din kreativa process och ditt fotografiska uttryck. Du får också i kortare projekt testa på olika typer av fotografi, exempelvis porträtt, reportagefotografi och gestaltande iscensatt fotografi. Vi åker gemensamt på utställningar, studiebesök och fotoresor runt om i regionen.

Vårterminen

Vårterminen ägnas till stor del åt ett längre fotoprojekt som du väljer själv. Resultatet blir bland annat en slututställning tillsammans med dina klasskamrater i maj. Det längre projektet varvas med kortare workshops och föreläsningar om vidareutbildning och egenföretagande. Under vårterminen finns det också tid och möjlighet att göra arbetsprover till andra utbildningar med lärarhandledning.

Resa

Under våren gör vi också en gemensam fotoresa till ett europeiskt resmål som klassen själva bestämmer. Tidigare år har fotolinjen t.ex. varit i Istanbul, Porto, Rom, Berlin och Warszawa. Under veckan genomför du fotouppgifter och går på relevanta utställningar.

 

Praktik

Två veckor varje termin gör Fotolinjen praktik. Praktiken kan ske hos en fotograf, tidning, reklambyrå, museum eller någon annan lämplig arbetsplats. Du hittar själv den praktikplats du vill vara på, naturligtvis med hjälp av dina lärare om du vill.

 

Samarbeten

Fridhems folkhögskola är en folkhögskola med kulturinriktning. Under året gör vi flera samarbeten med de andra kulturlinjerna på skolan, exempelvis Teaterlinjen och Musiklinjen.

Vill du se vad tidigare deltagare har gjort under sin utbildning, titta gärna in på Fotolinjens egna hemsida: http://www.fridhemsfotolinje.se   

 

Lärare

Andrea Ericsson och Emmalisa Pauly     Kontaktlärare

Alla lärare på Fotolinjen är också verksamma fotografer.

Ansökan

Du kommer att kallas till provdag, exakt tid får du när du skickat in din ansökan. Du får mer information om skolan, Fotolinjen och bidragsmöjligheter när du blivit antagen till skolan.

Sista ansökningsdag 21 april 2019

Provdag 3 maj 2019

Inför inträdesprovet tar vi ut en avgift på 250kr som täcker kost och logi. Med reservation för ändringar. 

Ansökan gör du digitalt på vår hemsida. Till fotolinjen söker du med fem bilder på ett tema och ett personligt brev på max en A4. Alla sökanden kallas till provdag och får under en heldag utföra olika uppgifter och en intervju. Du får också en presentation av utbildningen, träffa deltagare som går på skolan och en rundvandring på skolan. Se längre ner på sidan för en lista på vad vi tittar på vid antagning.

Kriterier för antagning till Fotolinjen

  • Vi eftersträvar att få en grupp med olika erfarenheter och bakgrund.
  • Vi söker dig med ett stort engagemang, som vet varför du söker.
  • Vi söker personer som vi tror kan använda utbildningen på ett kreativt sätt och har något att berätta.
  • Vi söker personer som vågar utmana sig själv och hantera nya situationer.
  • Du behöver nödvändigtvis inte ha fotograferat innan utan kan ha en annan ingång till utbildningen t.ex. bildkonst, film, måleri eller tecknande.
  • De inskickade arbetsproven, det personliga brevet, intervjun och bilderna från provdagarna utgör sedan grunden för vilka vi tar in

 

Fakta

Undervisningen pågår från slutet av augusti till början av juni. Du måste vara minst 18 år och ha genomgått årskurs 9 i grundskolan. Studierna sker på heltid och är studiemedelsberättigande när du fyllt 20.

Fotolinjen är 1-årig.
Fotolinjen har plats för 18 studerande.
Skolan har internat med enkelrum, men det finns också möjlighet att dela rum.

Under hela ditt läsår har du fri tillgång dygnet runt till linjens resurser; fullformatskameror, mörkrum, filmframkallning (både färg och svartvitt), datorer, negativscanners, blixtar etc. Du väljer alltid själv vilken teknik du vill genomföra dina uppgifter med.

Internat

Fridhems folkhögskola ser internatet som en tillgång för den pedagogiska verksamheten.
Vi skall tillsammans utvecklas och arbeta intensivt.  Kursdeltagare från olika linjer skall träffas och utbyta erfarenheter, reflektera och skapa projekt tillsammans. Nya konstnärliga innovationer, bygga nätverk och ha kul!

Vi prioriterar därför kursdeltagare som väljer att bo på internatet. Framförallt för de konstnärliga linjerna, foto, film, musik och teater. Detta gäller samtliga årskurser. Endast i undantagsfall ger vi dispens för boendet. Då om du har synnerliga skäl, t.ex. barn på annan ort m.m. 

Vi hoppas att du skall trivas på internatet!