Folkhögskola Musik - Studera musik på Fridhems Folkhögskola

Fridhems folkhögskola Musiklinjen

Musiklinjerna på Fridhems Folkhögskola

Vill du studera musik på folkhögskola? Då har du kommit till rätt ställe! Fridhems Folkhögskola har under flera decennier utbildat några av Sveriges främsta musiker och sångare. Fridhem är en kreativ mötesplats för dig som vill studera musik och bo på folkhögskola. Här har du möjlighet att träffa likasinnade och spela musik under dygnets alla timmar. Skolan är mysigt belägen centralt i Svalöv, Skåne och har en tydlig kulturprofil med utbildningar inom musik, teater, film, grafisk design samt allmänna kurser med inriktningar som foto, måleri och textilkonst. En folkhögskola som inte lämnar dig oberörd!

Folkhögskola musik

Folkhögskolan erbjuder en unik form för utbildningar inom musik med stor frihet att forma innehåller efter deltagarnas behov. Musiklinjer på folkhögskola uppstod ursprungligen ur ett behov av att skapa andra musikutbildningar i Sverige än de med klassisk inriktning. Folkhögskolan var en bra skolform för detta och Fridhems Folkhögskola var tidigt ute. Musiklinjen startades 1975 och hade då en bred inriktning mot det som kallades andra genrer. Då studerade en av Sveriges popikoner Marie Fredriksson på linjen. Genom åren har Fridhems Musiklinje utvecklats till en av de bästa musikutbildningarna på folkhögskola i Sverige. Improvisation fick gradvis en större roll i den musik som spelades på linjen och sen början av 1980-talet har Fridhems Musiklinje haft en tydlig jazzinriktning. 

Person spelar keybord på Fridhems Folkhögskola i musik

Musikutbildningar finns det gott om på folkhögskolor idag. På Fridhems folkhögskola har vi ändå upplevt att det saknats en utbildning i musik riktat till de som skriver egen musik, rör sig över flera olika genrer och som inte har ett tydligt huvudinstrument utan spelar flera olika instrument. Därför beslöt vi 2017 i samband med att vi byggde ett nytt musikhus att starta en ny genrelös musiklinje med fokus på det egna uttrycket, att skriva egen musik och framföra den live, Fridhems Musiklabb. Den startade 2018 som en ny unik utbildning i musik på folkhögskola i Sverige. För att tydliggöra en ny era bytte Fridhems Musiklinje samtidigt namn till Fridhems Jazzlinje. Fridhems Musiklinjer är nu den övergripande rubriken för alla musiklinjer på Fridhems Folkhögskola som just nu omfattar Fridhems Musiklabb och Fridhems Jazzlinje. 

Fridhems Musiklabb

Fridhems Musiklabb är en ettårig genrelös musikutbildning. Den utgår från musik som ett fritt uttryck som kan ta sig många olika former. Fokus ligger på det egna uttrycket, det egna skapandet och att hitta en egen inre drivkraft. Samarbete och att arbeta i kortare och längre projekt med andra utgör tillsammans med komposition/ låtskrivning, scenisk framställning och att framföra musiken live en viktig del av utbildning.

Läs mer om utbildningen här

Fridhems Jazzlinje

Fridhems Jazzlinje är en tvåårig utbildning inom jazz- och improvisationsmusik. Huvudfokus ligger på ensemblespel i olika former, att utvecklas på sitt instrument och att driva musikaliska projekt tillsammans med andra. Musikaliskt hantverkskunnande går hand i hand med att utvecklas konstnärlig och hitta ett eget musikaliskt uttryck. Perioder med strikt schema och fasta lektioner varvas med projekt och samarbeten med andra linjer på skolan.

Läs mer om utbildningen här