Grafisk design och illustration - Fördjupningsår

  • Hur odlar jag min kreativitet och skaparlust?
  • Hur driver jag ett eget projekt från idé till färdigt resultat?
  • Hur arbetar en illustratör och formgivare?

Det är frågor vi ställer oss tillsammans med dig under fördjupningsåret. Under utbildningen får du möjlighet att driva egna längre projekt och utveckla din kreativitet och ditt driv. Hit söker du för att fördjupa dig i det du brinner för mest inom grafisk design, illustration och visuell kommunikation. Du kanske vill skapa ett eget typsnitt, illustrera en barnbok eller formge en serie affischer? Här får du tid och handledning för att starta din karriär som frilansande designer eller söka till högre utbildning.

Fördjupningsåret är en ettårig heltidsutbildning där du behöver endel förkunskap för att kunna komma in. För att bli antagen till fördjupningsåret behöver du antingen ha gått vår 1 åriga grundutbildning i Grafisk design och illustration eller ha en likvärdig erfarenhet. Du behöver alltså ha vissa ämnesspecifika kunskaper inom området du ska fördjupa dig i, samt vara självgående och motiverad.

 

Vi erbjuder en kreativ mötesplats där du får utforska ditt skapande i dialog tillsammans med andra. Utbildningen drivs till stor del i projektform där du undersökande och lekfullt får utveckla din kreativitet och hantverksskicklighet. Du utmanas att tänja på gränser och att hitta nya vägar för ditt skapande. Genom att arbeta i projekt bearbetar och utvecklar du dina idéer, finslipar din arbetsprocess samt lär dig att presentera ditt resultat. På så sätt utvecklas du i att ta ansvar och sätta upp egna ramar för ditt skapande. Du tränas i att kommunicera det du gör och att analytiskt sätta det i ett större perspektiv.

Av lärare och övriga deltagare får du handledning och feedback på dina egna projekt under hela året. Vi har kontinuerligt gemensamma föreläsningar och workshops för att fördjupa och bredda dina kunskaper. Och utspritt under året tar vi även in gästlärare för nya infallsvinklar och perspektiv. Du har även möjlighet att göra praktik och arbeta med ansökningar till högre utbildningar. Vissa studiebesök och föreläsningar görs ihop med skolans grundutbildning i Grafisk design och illustration och vi arbetar aktivt för att skapa sammanhållning mellan de två klasserna.

Mål med linjen 

Målet med utbildningen är att du ska ha hittat och fördjupat dina intresseområden, utvecklat din stil och byggt en portfolio du kan använda för att ta dig vidare i den riktning du vill. Du ska ha fått ett självförtroende i det du gör och en konstnärlig och teknisk trygghet. Utbildning ska se till att du har kunskap nog att börja arbeta eller ta dig vidare till högre studier.

Våra deltagare går bl.a. vidare till andra skolor som t.ex. Berghs, Nyckelviksskolan, Broby Grafiska, Hyper Island, Konstfack samt andra designprogram på universitet och högskola. Många frilansar som grafiska formgivare/illustratörer under och efter studietiden eller får jobb inom branchen. 

På folkhögskola möts personer med vitt skilda bakgrunder och behov. Vi är måna om att skapa en miljö med högt i tak där alla kan få plats. Av dig som studerar på Kulturlinjerna förväntar vi oss att du tar ansvar för dina studier, driver din egen utveckling, slutför uppgifter och är villig att samarbeta med andra. Utöver ett utvecklande, lärorikt och roligt år med likasinnade, ger fördjupningsåret dig en stabil grund för vidare studier på högskolenivå eller arbete i branschen.

Upplägg för året
-Kreativitet och inspirationsblock - Året börjar med kortare uppgifter som varvas med föreläsningar, workshops och gästlärare för att sätta igång din kreativitet. Här finns även utrymme för egna mindre projekt.

-Höstprojektet - Efter höstlovet påbörjas ett självvalt längre projekt som löper fram till jul.

-Långa projektet - Hela vårterminen arbetar du med ett långt projekt som mynnar ut i en stor utställning tillsammans med din klass. Under våren finns även möjlighet till praktik samt att söka till skolor. I slutet av våren reser vi på en längre studieresa ihop.

Året är fullspäckat med föreläsningar, studiebesök, workshops och handledning. Utbildningen är en heltidsutbildning på plats. Du har under hela året mycket tid för eget arbete, det är därför viktigt att du är självgående, driven och motiverad.

Praktisk information
Du har tillgång till klassrum med egen arbetsplats, bibliotek, lånedatorer med Adobes designprogram (standard i branschen), skrivare, teknisk utrustning och konstnärsmaterial dygnet runt, även helger.

Undervisningen pågår från slutet av augusti till början av juni. Du måste vara minst 18 år och minst ha genomgått årskurs 9 i grundskolan. Studierna sker på heltid och är studiemedelsberättigande när du fyllt 20. Fördjupningsåret har plats för 11 deltagare.

På skolan finns boendemöjlighet på vårt internat med såväl enkel- som dubbelrum.

Se tidigare deltagares alster här.

 

Alaya Vindelman - Kontaktlärare Grafisk Design/Föräldraledig
alaya.vindelman@fridhemsfolkhogskola.se

Alaya Vindelman har kurser inom såväl grafisk design, fri konst och miljöpsykologi i bagaget. Vid sidan av Fridhem, där hon arbetat sedan 2015, frilansar hon som illustratör och formgivare. Förutom att undervisa på fridhem grafisk så har hon även pedagogisk erfarenhet från att hålla kurser vid såväl högskola som andra folkhögskolor.

Peter Jonasson - Kontaktlärare Grafisk Design
peter.jonasson@fridhemsfolkhogskola.se

Peter har som formgivare erfarenhet av både kund- och byråsidan men är mest stolt över det arbete han utfört åt små och stora aktörer i musikbranschens alla hörn. Han har arbetat som bildlärare på gymnasienivå i några år och har en universitetsexamen i marknadsföring med inriktning musikindustrin, följt av studier inom digitala medier och design. Förutom undervisning på Fridhem frilansar han som grafisk formgivare och sysslar med musik i bandkonstellation.

Senaste datum att söka är 14 maj. 

Som extern sökande behöver du skicka in arbetsprov, portfolio samt presentationsvideo.

Arbetsprov - Du ska göra en festivalaffisch till en självvald musikfestival. Du kan välja att göra en affisch till en festival som existerar på riktigt eller komma på en egen. Teknik väljer du själv, du kan arbeta såväl analogt som digitalt. Skicka affischen som pdf.

Portfolio - I din portfolio visar du upp 5-8 valfria verk. Skriv lite till varje verk för att vi ska veta vad det är vi ser. T.ex. om det är ett eget verk, en skoluppgift eller arbete för kund. Beskriv teknik. Är det t.ex. ett bildcollage behöver vi veta om det är egna eller andras bilder. Allt ska sammanställas i en bläddringsbar pdf och får totalt inte överstiga 15 MB.

Film - En presentationsfilm på max 5 min. Där du 1- Presenterar vem du är. T.ex. vad du har för intressen, din vana att driva självständiga projekt, hur du fungerar i grupp. 2- Dina tidigare erfarenheter. T.ex. vilka utbildningar och kurser du gått och om du har arbetslivserfarenhet från fältet. Beskriv så tydligt som möjligt vilka tekniker och program du är van att arbeta i. 3- Motivation. Berättar varför du vill gå fördjupningsåret på Fridhem. Vad önskar du få ut av året och vilken typ av projekt vill du arbeta med.

Ange förnamn+efternamn i filnamnet på alla tre filer. Ansökningar som inte följer riktlinjerna kommer inte att beaktas.

Vid behov kan vi komma att kontakta dig för en intervju. Har du frågor kring ansökan tveka inte att höra av dig.

Du som redan läst Grafisk design och illustration 
Även du som går, eller har gått, Grafisk design och illustration 1 år på Fridhem behöver söka till Fördjupningsåret p.g.a. begränsade platser. Har du gått 1 år räcker det dock att ansöka med ett motivationsbrev där du beskriver varför du vill gå fördjupningsåret och vad du önskar få ut av året.

Kriterier
För att bli antagen till fördjupningsåret behöver du antingen ha gått vår 1 åriga grundkurs i Grafisk design och illustration eller ha en likvärdig erfarenhet. Du behöver tydligt redovisa för vad denna erfarenhet består i. Har du gått tidigare utbildningar, kurser eller har arbetslivserfarenhet?

Du behöver ha en grundläggande vana av Adobes designprogram Photoshop, Indesign och Illustrator. Detta kan till viss del komplementeras med andra designprogram (redovisa tydligt för vilken programvana du har i ansökan). Beskriv också vad du har för vana av att arbeta analogt, är du van att teckna, måla eller har vana av andra kreativa uttrycksformer?

De som redan läst Grafisk design och illustration vid Fridhems folkhögskola har generellt förtur till de platser som finns vid fördjupningsåret. Detta gör att antalet sökbara platser varierar från år till år för externa sökanden. Totalt finns det 11 platser.

Vi söker dig som har ett stort driv, är självgående och motiverad och som vet varför du söker. Vi söker dig med förmåga att omsätta idéer till visuella uttryck, som kan förmedla en känsla eller ett budskap med ditt skapande.

För oss är mångfald och representation en viktig faktor och vi eftersträvar att skapa en grupp med olika livserfarenheter och bakgrund. Du behöver ha gått färdigt grundskolan, men gymnasiekompetens behövs ej. Du bör förstå svenska i tal och skrift.

Vid antagning bekräftar du din antagning genom att betala in 1000 kr på fakturan som du kommer att få på din mejl. Det är en förskottsbetalning för kost och logi. Pengarna dras sedan av på fakturorna under hösten.

 

 

 

Fridhems folkhögskola ser internatet som en tillgång för den pedagogiska verksamheten eftersom det är här kursdeltagare från olika linjer träffas och utbyter erfarenheter, reflekterar och skapar projekt tillsammans – nya nätverk byggs och konstnärliga innovationer skapas.

Vi prioriterar därför kursdeltagare som väljer att bo på internatet, framförallt på Kulturlinjerna film, grafisk design, musik och teater. Detta gäller samtliga årskurser. I undantagsfall kan vi ge dispens för boendet, då om du har synnerliga skäl, t.ex. barn på annan ort m.m.

Vi hoppas att du skall trivas på internatet!