Folkhögskola kurser - Bo på internat medans du utbildar dig

Vill du plugga och flytta hemifrån samtidigt?

Skolans internat bidrar till gemenskap och sammanhållning. För många fungerar studietiden på Fridhem som ett första eget boende med allt vad det innebär. Här skaffar du vänner för livet. 

Vill du plugga och flytta hemifrån samtidigt? - 1460 x 974

På skolan finns internatboende för 195 kursdeltagare. Bostäderna är så gott som alltid fullbelagda.

Östhem byggdes 1902 och fick en större tillbyggnad 1977. Första våningen har undervisningslokaler för filmlinjen samt inhyser administrationen. Under 2009 byggdes ett nytt modernt kök på första våningen, medan de två övre våningarna fungerar som korridorboende. På andra och tredje våningen renoverades rummen etappvis 2013-2015 och fick toa och dusch på rummen. I källaren finns också undervisningslokaler för filmlinjen.

Sydhem byggdes 1912. Från början var det ett bostadshus, senare kansli men byggdes om under 2009 till boende med 6 rum med toa och dusch, fem av rummen är stora och kan bokas som dubbelrum till en lägre kostnad.

Västhem byggdes 1928 som ålderdomshem men köptes senare av skolan och fungerar numera som boende för 23 personer. Under 2008 byggdes ett nytt stort kök som finns på nedre plan. Flera av rummen är av större storlek och kan bokas som dubbelrum. Rummen är nyrenoverade och har toa och dusch.

Nordhem byggdes 1965 och har ritats av arkitekten Klas Anshelm och har en mycket speciell stil. Klas Anselm har även ritat konsthallarna i Lund och Malmö samt Lunds Tekniska Högskola. Nordhem har 71 rum och renoveras fortlöpande och har idag dusch och toalett på alla rum. Två rum är handikappanpassade.

Kvarngatan är ett bostadsområde som ligger alldeles utanför skolans område. Här hyr vi lägenheter av Svalövs Bostäder som är Svalövs bostadsföretag.

Du kan bo i en trea där man har varsitt rum och delar toalett, dusch och kök. Här finns möjlighet att dela rum till en lägre kostnad. Det finns 18 stycken trerumslägenheter.

Du kan också bo i en tvåa, där man har varsitt rum och delar toalett, dusch och kök. Det finns sju stycken tvårumslägenheter.

Det finns också fem stycken enrumslägenheter.

I två av lägenheterna kan man ha sällskapsdjur, vilket i övrigt inte är tillåtet.

 

Hyran varierar lite beroende på standarden. Nästan alla rum är enkelrum men vi har också några dubbelrum. Om du väljer att bo i ett dubbelrum så betalar du halva hyran plus 200 kronor per person och månad.

I alla bostäder utom de på Kvarngatan ingår trådlöst internet. På skolområdet ingår internet kostnaden i hyran. På Kvarngatan tecknar du själv internetabonnemang. Städning ingår inte i hyran.

Kvarngatan 26F & 30 del i lägenhet, 3 rum 

3 240 kr/mån

Kvarngatan 26 & 30, del i lägenhet, 2 rum 

3 607 kr/mån

Kvarngatan 28 A, 1 RoK

5 387 kr/mån

Kvarngatan 28, del i lägenhet, 2 rum 

3 362 kr/mån

Kvarngatan 28, del i lägenhet, 3 rum

Plats för 3-4 st i varje lägenhet.

3 117 kr/mån

Kvarngatan 30 A, 1 RoK

4 221 kr/mån

Kvarngatan 30 D, 1 RoK

4 221 kr/mån

Nordhem

Nordhem kan ej vara dubbelrum.

3 587 kr/mån

Sydhem, stort rum 

3 954 kr/mån

Sydhem, mellan

3 782 kr/mån

Sydhem, mindre 

3 353 kr/mån

Västhem mindre 

3 587 kr/mån

Västhem medel 

3 642 kr/mån

Västhem större 

3 927 kr/mån

Östhem

3 642 kr/mån

Östhem dubbelrum 2:02, 2:03

3 927 kr/mån

Priserna gäller från höstterminen 2024.

Alla rum hyrs möblerade. I rummen finns säng, skrivbord, bokhylla, klädförvaring, två stolar och lampor. Dammsugare och grundutrustning för rumsstädning ingår. På Kvarngatan ingår också kabel-TV: du får själv ta med teveapparat.


Flyttningsavgift
Flyttning inom internatet efter 5 september kostar 500 kr.


Om hyran
Hyra betalar du för den tid du bor på skolan, från höstterminens första dag, den 19 augusti 2024 till den 6 juni 2025.

Detta innebär att du totalt betalar hyra för mer än 4 månader för höstterminen. På vårterminen betalar du för mer än 5 månader. Denna hyra delas på 4 räkningar dvs. på varje räkning betalar du en fjärdedel av höstterminens totala hyreskostnad.

I hyreskostnaden ingår trådlöst internet för alla boende utom de som bor på Kvarngatan. På Kvarngatan kan man teckna fast uppkoppling direkt av t.ex. Bredbandsbolaget. Mer info kan du hämta i receptionen.

Om kostnader för maten för de elever som bor på internatet.

Lunchen kostar 85 kronor per dag och  är obligatorisk för alla som bor på skolan. Den faktureras tillsammans med övriga kostnader fördelat på fyra räkningar per termin. Vi beräknar kostnaden genom att ta antal studiedagar multiplicerat med 85 kr. Alla lov och helgdagar är fråndragna.  Eftersom vårterminen är längre (och därmed omfattar fler luncher) kommer kostnaden för lunch per räkning att bli högre på vårterminen än på höstterminen.

Avdrag för lunch ges för de dagar som på förhand är anmälda som frånvarodagar för hela klassen i form av resor, turnéer, utflykter etc. Avdrag görs på närmast följande räkning efter det att resan/turnén ägt rum så att kostnaden kommer dig tillgodo. 

Om du är sjuk någon dag och inte kan gå till matsalen kan du be en kamrat hämta hem lunch till dig. 

 - 1460 x 974