Undervisningsperiod

9 januari 2003-9 juni 2023

Lärare/Kontakt

Ansökningar till den här kursen är avslutade för den här perioden.
Välkommen att ansöka till nästa period!

Allmän kurs med Högskoleförberedande inriktning

Vill du läsa vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola? På vår högskoleförberedande inriktning får du goda förutsättningar att lyckas i dina fortsatta studier. Tillsammans lägger vi en stabil grund inför nästa steg i livet.

Under din tid på Högskoleförberedande inriktning kommer du på olika sätt att utveckla:

  • Studieteknik
  • Skriv- och tankeprocesser
  • Kunskaper i källkritik och informationssökning
  • Presentationsteknik 
  • Förståelse för och analys av akademisk text

Du får också tillfälle till studievägledning och vi gör studiebesök på universitet och andra intressanta platser. 

På Allmän kurs med Högskoleförberedande inriktning arbetar du med inriktningen ungefär halva tiden och den andra halvan ägnar du åt ämnesstudier i de ämnen du saknar från gymnasiet eller ämnen du är intresserad av.

Högskoleförberedande år 1 (HSF1)

HSF1 passar dig som vill bli klar med gymnasiet och har fortsatta studier i sikte. Du som går denna kurs är på väg mot ökad självständighet i studierna och är beredd att ta eget ansvar. Vårt mål är att du ska utvecklas som person, lyfta din studieförmåga och ditt självförtroende som student. 

Vi utgår från dina förkunskaper, förutsättningar och målsättningar. Genom att vi arbetar både i grupp och individuellt lär vi oss av varandra, men får också tid att fördjupa oss på egen hand. Tillsammans tar vi ett första steg mot högre studier. 

Det finns även utrymme att träna på högskoleprovet för att öka chanserna att komma in på önskad utbildning. Efter HSF 1 kan du gå vidare till HSF2 där din förmåga till längre självständiga arbeten fördjupas.

Du som börjar HSF 1 har ofta 1-2 års studier framför dig för att bli klar med gymnasiet. 

Högskoleförberedande år 2 (HSF2)

HSF 2 passar dig som redan är klar med gymnasiet eller har några ämnen kvar att läsa. Förmodligen vill du söka till universitet eller högskola redan efter ett år på Fridhem. Du tar ansvar för dina studier och hargod studieteknik. Du får insikter i hur det är att studera på universitet eller högskola och tillfälle att förbereda dig inför högskoleprovet.

Genom HSF 2 finslipar du din analytiska och stilistiska förmåga. Under året skriver du två längre akademiska texter och arbetar med problemformulering, informationsinsamling och värdering med fokus på formen så att du är väl bekant med hur ett sådant arbete kan gå till på universitet eller högskola. Vidare gör du en hemtenta med fokus på skönlitteratur. I den uppgiften tränar du analysförmåga och får många tillfällen att diskutera och föra fram dina synpunkter i seminarieform.

Är du osäker på om du ska välja HSF 1 eller HSF 2 så hör av dig. Vi hjälper dig att hamna rätt!

 

Anders Clevestad - Kontaktlärare Högskoleförberedande år 2
anders.clevestad@fridhemsfolkhogskola.se
Tove Stenqvist - Kontaktlärare Högskoleförberedande år 1
tove.stenqvist@fridhemsfolkhogskola.se

Biträdande rektor: lars.karlsson@fridhemsfolkhogskola.se

Reception: info@fridhemsfolkhogskola.se

Du ansöker på hemsidan och blir därefter uppringd av kontaktläraren för en intervju. Därför är det viktigt att ha koll på telefonsamtal när du ansökt. Om du inte svarar i telefon skickas ett mejl. Du måste vara 18 år för att gå på folkhögskola.

Vid antagning bekräftar du din antagning genom att betala in 500 kr på fakturan som du kommer att få på din mejl. Det är en förskottsbetalning för kost och logi. Pengarna dras sedan av på fakturorna under hösten.

Ansökningar till den här kursen är avslutade för den här perioden.
Välkommen att ansöka till nästa period!