SOMMARSÖNDAG PÅ FRIDHEM - EMIL JENSEN

2 juli

Emil har hyllats för sina Sommarprat och Vinterprat i radio och hans liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre. Genom åren har Emil gjort flera uppmärksammade samarbeten, bland annat i form av duetter med Klara Söderberg, Melissa Horn och Ane Brun, och föreställningar med Nour El Refai och Mikael Wiehe.

SOMMARSÖNDAG PÅ FRIDHEM - EMIL JENSEN - 1460 x 2065

Med sina hyllade Sommarprat, Vinterprat och Tankar för dagen i Sveriges Radio, har Emil senaste åren turnerat med sina föreställningar för fullsatta hus genom hela landet, på allt ifrån Dramaten till Way out west, från Ale Stenar i söder till Kiruna i norr.  

Emils liveframträdanden har beskrivits som just sommarprat på scen, där hans låtskatt varvas med personliga berättelser, lyrik och komik. I sin helt egna blandning av humor och allvar tar han mellansnacket till en ny genre.  

Sommaren 2022 gjorde han en uppmärksammad klimatturné genom Sverige, helt och hållet per cykel, 400 mil med gitarren i lådan, solcellspanel på pakethållaren och 40 uppträdanden med föreställningen ”Än susar skogen” som inte lämnade någon oberörd. En personlig men stenhårt konkret manifestation för hållbarheten och det snillrika livet på jorden.  

I sommarens föreställning spelar Emil både låtar från sina rosade album och nyskrivet som inte ens har släppts. Med sig har han de fantastiska medmusikerna Anna Dager och Hanna Ekström på cello och fiol.  

Genom åren har Emil prisats för sin ordkonst och musik, men också för det engagemang som löper som en röd tråd genom hans artisteri, senast fick han Karl Gerhard-priset för sina texter, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande och han har fått flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civilkurage.

Han är krönikör på söndagar i ”Godmorgon, världen” i Sveriges Radio P1 där han också hörs återkommande i ”Tankar för dagen”.   

”Bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.”   

Ur motiveringen till Gustav Frödings lyrikpris